sâmbătă, 2 februarie 2013

Paducelul - planta inimii



Paducelul este una dintre plantele folosite inca din antichitate ca remediu eficient in diferite afectiuni; romanii si grecii il utilizau in tratarea bolilor de inima, ficat si contra insomniei. Medicina chinezeasca foloseste pe larg fructele de paducel in tratarea multor dezechilibre energetice. In acelasi timp, paducelul era considerat un simbol al sperantei si al rodniciei.


În scopuri terapeutice, de la păducel se folosesc florile, frunzele şi fructele. Acestea conţin bioflavonoide, vitaminele C şi B, acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic), uleiuri volatile, triterpene, taninuri; aceasta compozitie bogata il face util atat in scop profilactic (mentinerea tensiunii arteriale la valori normale, cresterea rezistentei la efort, favorizarea circulatiei la nivel central si periferic, prevenirea accidentelor ischemice, prevenirea deteriorii psihice la persoanele in varsta), cat si in scop terapeutic, in special in afectiuni cardiovasculare; in acest caz paducelul, asociat medicatiei alopate, este un ajutor de nadejde pentru prelungirea sperantei de viata, diminuarea simptomatolgiei si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cardiace.

Paducelul este utilizat in afectiuni cardio-vasculare, deoarece are actiune tonica cardiaca, vasodilatatore, restabileste  valorile normale ale tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului sanguin, favorizeaza circulatia la nivelul inimii si creierului, are actiune anticoagulanta, regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac. De aceea este utilizat in caz de hipertensiune arteriala, hipotensiune, tensiune arteriala oscilanta, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca moderata, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroza, arterita obliteranta; in caz de sechele post-infarct, paducelul are un efect deosebit de benefic, deoarece favorizeaza revascularizarea muschiului cardiac, stabilizeaza valorile tensiunii arteriale.

Are si actiune calmanta asupra sistemului nervos, este antidepresiv si relaxant; este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, persoanelor irascibile, celor cu nevroze anxioase, atacuri de panica, insomnii. Este util si pentru diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei (bufeuri, palpitatii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie).
Actiunea sa antioxidanta si vasodilatatoare are efecte pozitive si la persoanele varstnice, pentru mentinerea si sustinerea functiilor mentale, pentru cresterea capacitatii cardiace la efort, prevenirea depresiei.
Este eficient si in tratamentul tulburarilor de comportament la copii.
Au si actiune diuretica, favorizand eliminarea apei in exces de la nivelul tesuturilor.
Datorita continutului bogat in substante antioxidante, frunzele si fructele stimuleaza sistemul de aparare al organismului.

 Se utilizeaza sub forma de :
  • infuzie din flori sau fructe; 1 linguriţă de flori sau fructe se infuzeaza in 250 ml de apă clocotită; se lasa 10 minute, se strecoară, se îndulceşte eventual cu miere şi se bea în cursul unei zile; sau infuzia combinata, obtinuta din 3- lingurite de flori de paducel puse la macerat intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza; extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se infuzeaza din nou intr-o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se un preparat folosit intern si extern. Se poate asocia cu cu valeriană, roinita şi talpa gîştei pentru potentarea efectului cardiotonic si calmant la nivel cardiac.
  • tinctura: 1 lingurita de 2-3 ori/zi, diluata in apa
  • capsule; contin pulbere din frunze si flori de paducel, singure sau in asociere cu vasc, usturoi, talpa gastei, pentru potentarea efectelor terapeutice benefice si actiune antioxidanta puternica; doza variaza in functie de varsta si afectiuni existente. Paducelul se poate asocia in capsule si cu ulei de peste (bogat in acizi grasi polinesaturati esentiali de tip Omega-3 ), cu efecte foarte bune la nivelul aparatului cardiovascular si actiune antioxidanta si antiinflamatorie superioara; creste imunitatea nespecifica a organsimului.
  • pulbere, 1 lingurita rasa, de 3 ori pe zi

Precautii si contraindicatii
CURELE SE FAC NUMAI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALA.

Precautii: in sarcina si perioada de alaptare numai la recomandarea medicului; in asociere cu medicatia cardiovasculara si anticoagulanta (tonice cardiace, hipotensoare, beta-blocante, medicatie antiagreganta, derivati de warfarina) dozele si durata tratamentului (care poate varia de la 1 luna pana la 3-6 luni) se stabilesc strict de catre medicul fitoterapeut, deoarece paducelul poate potenta sau inhiba actiunea unor medicamente utilizate in aceste boli.







Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER